Afbeelding vis die uit computer springt
VISW3B is een buro voor webdesign in Amsterdam. Jeroen Visbeek ontwerpt en bouwt websites voor een voordelige prijs.

Exit Flash

Wat is Flash?

Flash is een computerprogramma van Adobe waarmee animaties, webvideo's en webapplicaties (zoals spelletjes en websites) gemaakt kunnen worden. Het wordt veel gebruikt om websites aan te kleden en voor reclame-uitingen bij websites, zogenaamde banners.
Om Flash-inhoud af te spelen wordt Adobe Flash Player gebruikt. Dit is een hulpprogramma (plug-in) welke moet zijn ge´nstalleerd in de browser. Volgens Adobe heeft 99% van de computergebruikers de Flash Player geïnstalleerd.


Animatie van een NS-stationsklok met Flash.

Flash wordt op internet heel veel gebruikt. Het bekendste voorbeeld is denk ik de video's op YouTube. Met Flash komen websites tot leven. Beweging, interactie, schaduweffecten, fade-in en fade-out, geluid en video's zijn in Flash eenvoudig te realiseren. Veel advertenties op internet zijn gemaakt in Flash.

Het einde van Flash

Het ontbreken van Flash op de iPhone en iPad van het eigenwijze Apple is het begin van het einde. Steve Jobs zei op 31 januari 2012 Als Safari op de Mac veelvuldig crasht, komt dat meestal door Flash. Niemand gaat nog Flash gebruiken, de wereld stapt over op HTML5. Hij lijkt gelijk te krijgen. Adobe heeft in 2012 besloten om de stekker uit Flash te trekken voor mobiele apparaten. Voor smartphones en tablets wordt nu geen Flash meer gebruikt. Voor gewone computers blijft Flash gewoon voortbestaan. Alleen heeft mobiel de toekomst dus lijkt het logisch dat Flash ook voor gewone computers een langzame dood sterft. Want wie gaat er nou twee verschillende platformen, omgevingen of websitevarianten onderhouden? Ook Silverlight - Microsofts antwoord op Flash - heeft zijn langste tijd gehad.

De toekomst voor computers, smartphones en tablets lijkt HTML 5 en CSS3 te worden. Momenteel (2013) is de ontwikkeling hiervan nog volop gaande en er is nog geen standaard. Voor gewone computers zal Flash zal nog lange tijd in gebruik blijven, ook omdat veel website-ontwikkelaars er in zijn gespecialiseerd. Nog steeds biedt Flash een niveau van interactie met de gebruiker dat andere technieken nauwelijks kunnen bereiken.

Mijn mening over Flash

De valkuil van Flash is een overkill. Want de grote vrijheid in de vormgeving kan averechts werken. Een beetje dynamiek is prettig, maar Flash prikkelt tot het bouwen van irritante websites. En dat jaagt de bezoekers weg. Want als bij elke muisbeweging iets verandert op het scherm leidt deze visuele informatie de aandacht af van de echte inhoud.

Flashvalkuil 1: de grafische vormgeving

Internetpagina's hebben een typische beeldvorm. Het menu is vaak boven, het logo linksboven en de hyperlinks hebben vaak een streepje onder het woord. De browser speelt ook een rol in het visuele beeld. De schuifbalken, de statusbalk, het menu en het contextmenu zijn ook de trouwe instrumenten van de websurfer.

Flash biedt de mogelijkheid om af te wijken van deze beeldvorming. Dit kan bij bezoekers desoriŰnterend werken. Zelf heb ik eens een strak vormgegeven Flash-schuifbalk over het hoofd gezien in een webshop waardoor ik teleurgesteld raakte over het schamele aanbod. En ik heb eens een Flashfotogalerie gezien die zo ingewikkeld was vormgegeven dat de bouwer er zelfs een helpfunctie aan had toegevoegd. Verwacht de ontwerper dat de bezoekers zitten te wachten op onduidelijkheid?

Een bijkomend probleem van de grafische mogelijkheden is dat veel websitebouwers vergeten dat de bezoeker uiteindelijk echte inhoud wilt. Vaak zijn Flashwebsites niet meer dan wat leuk gepresenteerde foto's. De rest is lucht. Want wie door het visuele circus heen kijkt ontdekt vaak een grote leegte. De echte inhoud is vergeten. Pagina's die in Flash zijn opgepimpt roepen het idee op 'Aiet er leuk uit om even vluchtig door te kijken, maar dit is niet bedoeld om serieus te worden genomen'.

Flashvalkuil 2: de dynamiek

En toch is de verlokking groot om met Flash af te wijken van de html-standaard. Hiermee willen websites uitstralen dat ze dynamisch zijn. Onverwachte visuele prikkels moeten de bezoeker overtuigen dat de website hip is. En hier ligt volgens mij de tweede valkuil van Flash.

Als de bezoeker doorlopend wordt gebombardeerd met visuele prikkels, kan hij alleen daar nog maar zijn aandacht op richten. En dat is jammer omdat de bezoeker zich niet zal concentreren op de inhoud. Het visuele circus is een paar seconden leuk, maar als er geen echte inhoud komt verliest iedereen zijn belangstelling. Het valt mij bijvoorbeeld altijd op dat ik bij een supergelikte Flashfotogalerie 'vergeet' om gewoon naar de foto's te kijken. Dat lijkt mij nooit het doel van een website.

Voordelen Flash:

 • Presentatie van geavanceerde animaties welke compact worden opgeslagen.
 • De snelheid van de animaties is minder afhankelijk van de snelheid van de computer en de internetverbinding.
 • Flash kan de gehele inhoud verschalen aan de grootte van het beeldscherm.
 • Flash wordt altijd op dezelfde manier weergegeven zoals de bouwer het heeft bedoeld.
 • Eenvoudig grafisch vorm te geven. In Flash is het bijvoorbeeld een koud kunstje om hoeken af te ronden en de schuifbalken naar eigen smaak vorm te geven.
 • Flash kan elk lettertype weergeven. In html moet het gebruikte lettertype op op de computer van de gebruiker zijn ge´nstalleerd. In de praktijk betekent dit dat websites in html beperkt zijn tot ongeveer twintig lettertypes.
 • De meest genoemde voordelen zijn tegenwoordig ook eenvoudig te realiseren met html5 en css3.

Nadelen Flash:

 • De Apple iPhone en iPad kunnen geen Flash weergeven.
 • De gebruiker moet een up-to-date Flash Player (plug-in) in zijn browser hebben ge´nstalleerd. Er zullen dus altijd mensen zijn die al het moois niet kunnen zien.
 • Zoekrobots zoals die van Google zoeken niet naar trefwoorden in de inhoud van een Flashdocument (dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn).
 • Een flash-intro kan de ranking in de zoekmachines negatief be´nvloeden.
 • Een meer algemeen nadeel: Bij Flash ben je afhankelijk van ÚÚn firma (Adobe). Dit brengt altijd risico's met zich mee. HTML is een open source en gestandaardiseerd door het WorldWideWeb Consortium (W3C).
 • Alle handige browserfuncties vallen in Flash uit:
  • Teksten of afbeeldingen kunnen niet worden opgeslagen.
  • Teksten of afbeeldingen kunnen niet worden afgedrukt.
  • De letters kunnen niet worden vergroot of verkleind.
  • De vertrouwde functies van het contextmenu (onder de rechtermuisknop) zijn niet oproepbaar. Bijvoorbeeld: een hyperlink openen in een nieuw tabblad of een afbeelding opslaan.
  • De knoppen 'pagina vooruit' en 'pagina terug' werken niet.
  • Mensen die eigen stijlbladen gebruiken zoals slechtzienden kunnen deze niet voor de inhoud van Flash gebruiken.
  Voor deze gebreken zijn wel oplossingen te bedenken maar dat is veel werk en gebeurt dus zelden.

Advies

 1. Professionele websites: zeker geen Flash voor de menu's en de belangrijke inhoud.
 2. Complete Flashwebsites alleen toepassen in de grafische vormgeving, kunst en entertainment.
 3. Flash is zeer geschikt voor 'losse' animaties (ingebed in html) voor reclame, muziek, video's en animaties.
 4. Geluidseffecten zijn alleen acceptabel in webpagina's voor de entertainment.
 5. Richtlijnen voor de visuele effecten:
  • gebruik geen effecten om te imponeren
  • het mag niet irritant zijn
  • het mag geen schrikeffect veroorzaken
  • het mag de aandacht niet afleiden
  • de effecten moeten volstrekt logisch zijn

Verlos jezelf van de Flashreclamefilmpjes:

Download Plug-in: Blokkeer Flash voor FireFox open in nieuw venster
Download Plug-in: Blokkeer Flash voor Internet Explorer open in nieuw venster

naar boven

Contactgegevens

VISW3B | Eerste Oosterparkstraat 36A | 1091 HC Amsterdam | 020 6163145 | info@visw3b.nl
BTW-nummer: 132447125B01

SITEMAP

Website bijgewerkt: 3 december 2014
Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Alle prijzen onder voorbehoud
VISW3B is een startende onderneming en is nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Algemene Voorwaarden